Sätt ugnen på 250 grader, lite lägre med varmluftsugn.
Ingredienser:
500 g ekologisk hönsfärs (receptet jag utgick från baserade sig på 400 g köttfärs så redan här började det barka åt helvete)
1 större och 1 mindre gul lök (jävla ekolökar att variera i storlek)
2 vitlöksklyftor
2 st paket krossade tomater á 390 g (390 gram?? Vem fan kom på att det skulle vara 390 g i en matförpackning? Burkarna innehåller 400 g, Icas ekopaket innehåller fucking 500 g men Garant ska vara så jääävla speciella och ha trehundrafuckingnittio gram. Dra åt helvete. I utgångsreceptet stod "1 pkt". Kunde alltså vara allt mellan 390 och 500 gram. Jävla nötter.)
2 msk tomatpuré
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt eller nåt
6 halvsmå kokta kalla potatisar (och med halvsmå menar jag typ 6 cm långa...? whatever, det blir nog bra ska du se, herregud...)
1 pkt färdiga kidneybönor på TREHUNDRANITTIO (390) JÄVLA GRAM
2 dl riven ost (jag körde på färdigriven gratängost eftersom vår nuvarande hushållsost är ett jävla måndagsexemplar som inte går att riva)
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
Smör till stekning
Första lagningen - hönsfärssåsen:
Hacka lök, finhacka vitlök. Bryn lök och hönsfärs (det går bra att tina fryst färs i grytan eller pannan även om det är förrebannat drygt). När färsen är brynt (det vill säga grå lol) har du i krossade tomater tomatpure, salt och peppar, rör om och koka upp. Låt koka under lock på medelvärme i 10 minuter typ.
Under tiden det kokar:
Skala kalla äckliga potatisar och bli sådär äckligt potatiskletig, skiva dem i 0,5-1 cm tjocka skivor. Häll av spadet från bönorna och skölj dem ordentligt. Blanda mjölk med riven ost.
Bred ut ett lager köttfärssås i botten av smord form (den här är som ett A4 till ytan). Lägg på ett lager potatis/bönor/både och, (jag kunde tamejfan ta exakt halva potatismängden och halva bönmängden HAHA WIN), på med ytterligare ett lager köttfärssås, resten av potatis/bönor/både och, resten av köttfärssåsen.
Till sist häller du på ostmjölken. Om du inte är typ ärkemagiker så kommer osten garanterat lägga sig i cirka tre stora klumpar istället för att vackert fördela sig jämt över ytan. Då får du idka tvång.
Sen är det skjuts in i mitten av ugnen i 20 minuter. Enligt utgångsreceptet. Den här jävla moussakan började bli väldans brynt på toppen redan efter 5 minuter, så jag drog ner värmen till 200 grader och hoppades på det bästa. Det funkade.Smakfaktor: 5 för det vart svingott.
Hatfaktor: 3 för det var nog inte så mycket mer än osten och osynken mellan tid och gradantal som retade upp mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar